FREE Shipping NL & BE above €35,- | EU above €50,- +31 (0)6 4851 1269 WhatsApp ONLY info@organictan.nl

Bruin zonder zon
Bruin zonder zon maakt op dit moment de grootste groei binnen beauty industrie door en verwacht wordt dat het in de komende jaren de hoogste groeicijfers laat zien. Tegenwoordig wordt de invloed die te lange blootstelling aan de zon en zonnebanken heeft op de gezondheid van de huid algemeen onderkend. Reden voor de overgrote meerderheid van zonnebankgebruikers en frequente zonaanbidders om over te stappen op sunless tanning/spray tanning. Het is de perfecte tijd om speler binnen deze groeiende industrie te worden en te profiteren van de lucratieve sunless tanningmarkt.

Wij proberen praktische en duidelijke samenvatting te geven over welke bestanddelen van tanoplossingen ‘onzin’ zijn en welke ingrediënten werkelijk van invloed zijn op het eindresultaat.
We hopen dat u met deze basiskennis een beter inzicht krijgt over hoe een tan-oplossing is ‘opgebouwd’. Met deze informatie kunt u als consument of als startende salonhouders de juiste vragen indien u geinteresseerd bent in sunless tanning producten en/of business.

We splitsen de categorie ingrediënten in vier delen:
1.Essentieel
2.Belangrijk
3.Promotionele onzin
4.Parfums

1.ESSENTIËLE ingrediënten:

-DHA (dihydroxyaceton), natuurlijk basis of chemisch basis:
Dit is het hoofdbestanddeel van ALLE tanoplossingen en wordt meestal in een concentratie van 8-14% gebruikt.
Alle bedrijven zeggen de beste DHA te gebruiken die verkrijgbaar is, maar DHA-bronnen zijn tussen 99,7-99,9% zuiver. De zuiverheid is dus geen afweging.

De concentratie (8-14%) is van belang als DHA het enige actieve ingrediënt is, omdat een alleen-DHA oplossing kan worden vergeleken met een andere alleen-DHA oplossing.

-ERYTHRULOSE:
Het minder bekende actieve ingrediënt dat in oplossingen van betere kwaliteit wordt gebruikt, wordt in slechts weinig oplossingen gebruikt vanwege de hoge kosten vergeleken met DHA.
Erythrulose varieert van 0,1% tot 4% in oplossingen en is een essentieel ingrediënt vanwege de betere ontwikkelingseigenschappen vergeleken met DHA.
Erythrulose is een van de belangrijkste ingrediënten die met DHA werken, en zonder dat vertrouwt u alleen op de werking van DHA voor voldoende bruining.

DHA heeft een drempel wat betreft hoe donker uw huid kan worden. Als er erythrulose is toegevoegd, kan uw huid donkerder worden zonder oranje te worden.
Erythrulose ontwikkelt zich langzaam in 48 uren en vervaagt na DHA waardoor u een gelijkmatiger vervaging krijgt in plaats van een plots verdwijnen van de bruining.
Bepaalde merken bedriegen en claimen het gebruik van erythrulose in hun oplossingen, maar door de hoge kosten van erythrulose in vergelijking met DHA wordt het vaak in slechts kleine concentraties gebruikt (1% of minder). Hierdoor mogen ze reclame maken met het gebruik van erythrulose, terwijl u met het gebruik van deze oplossingen niet de voordelen zult merken.

2.BELANGRIJKE INGREDIËNTEN

-BASISOPLOSMIDDELEN
Hoe eng dit woord ook klinkt, oplosmiddelen zijn belangrijke bestanddelen van elke cosmetische oplossing omdat ze actieve ingrediënten gelijkmatig oplossen en ondersteunen, en helpen bij het veilig losmaken en oplossen van overmatige olie op de huid. Zo ontstaat er een gereinigde weg voor de actieve ingrediënten om de bovenste dode huidcellen te bereiken. Hier wordt de oplossing geabsorbeerd om de uiteindelijke bruining te bewerkstelligen.

Propyleenglycol is de meest algemeen gebruikte basisoplossing omdat het een goedkope manier is om de absorberende eigenschappen van een tanoplossing te verbeteren.

De gouden standaardoplosmiddelen die tegenwoordig worden gebruikt, zijn echter pentyleenglycol en, in mindere mate, butyleenglycol.
Pentyleenglycol wordt beschouwd als de beste in de categorie omdat de eigenschappen zich gedragen als oplosmiddel en daarnaast de geur van de zich ontwikkelende bruining op de huid verminderen.

Ook heeft het secundaire antimicrobiële eigenschappen waardoor fabrikanten de hoeveelheid conserveringsmiddelen kunnen beperken (en dat is goed).

-GEAVANCEERDE OPLOSMIDDELEN:
DMI (Dimethylisosorbide)
DMI is een natuurlijk, op suiker gebaseerd oplosmiddel dat vergelijkbaar met bovenstaande glycolen werkt.
Dit oplosmiddel is echter speciaal voor de tanningindustrie ontwikkeld en werkt om tijdelijk de losse vetten op te lossen na het aanbrengen van de tanoplossing.
Dit maakt een snelle en actieve ingrediëntlevering mogelijk en is wat de 2 Hour Tan zijn snelle en effectieve absorberingseigenschappen geeft (* de huid regenereert deze natuurlijke olie na aanbrengen en nog meer na het douchen).

Zonder dit type ingrediënt zijn de snelwerkende tans (1 of 2 Hour Tans) niet donker genoeg, of moet er veel oplossing worden aangebracht voor een voldoende donker resultaat.
De negatieve effecten hiervan zijn:
1. Verspilling van oplossing (en stijgende kosten voor de klant)
2. Een klant met een zware laag tanoplossing en een lange droogtijd
3. Een ‘plakkerige’ wachttijd voordat het kan worden afgespoeld.

3.RECLAME-ONZIN en MINST belangrijke bestanddelen:

Deze ingrediënten staan meestal onderaan de lijst van ingrediënten en worden in extreem lage concentraties gebruikt, sommige staan puur voor de promotionele doeleinden van een marketingcampagne.

Voorbeelden zijn:
Skintoners/tighteners:
Cafeïne, aloë vera (dat in feite de effectiviteit van de oplossing kan beïnvloeden), vitamines, aminozuren.

Kruiden/extracten:
Granaatappel, ginseng, groene thee, druivenbladeren, etc.

Richt u dus op wat echt voldoet aan de ESSENTIE en de belangrijke bovenstaande paragrafen.

En wat is de hype over sunless tan gebaseerd op VIOLET, ROOD EN GROEN oplossingen?
-Jammer genoeg: NIETS!
Het is een misleidende marketingtruc om de product meer “geavanceerd” over te laten komen. In hun ‘rauwe’ vorm zijn DHA kleurloos!

De violet, rode en groene bases verwijzen alleen naar de kleurgids/bronzer die u ziet als u het voor het eerst aanbrengt.
Deze bronzer is uitsluitend voor de ‘instant’ bruining en wordt ook aan de heldere tanoplossing toegevoegd als een visueel hulpmiddel tijdens het aanbrengen (om te zien of er tijdens het aanbrengen delen van de huid zijn overgeslagen).
Deze cosmetische bronzer, meestal chemisch, wordt bij het douchen van het lichaam gespoeld en heeft GEEN invloed op de uiteindelijke tanning resultaat.

Let op: oplossingen die als ‘op groen gebaseerd’ worden verkocht, zijn bijvoorbeeld waarschijnlijk oplossingen die door het natuurlijke proces groen zijn geworden vanwege de lange bewaar-periode. Deze marketingtruc ingezet om deze negatieve eigenschap (groen worden door leeftijd) om te zetten in een positieve.

Dus: Geloof de hype over ‘bases’ niet.

4.PARFUMS/GEURSTOFFEN/MASKERENDE STOFFEN

Elke keer dat u in de media over een huidreactie of allergie als gevolg van een verzorgingsproduct hoort, of het nu een vochtinbrengende crème, bodylotion of tanning product is, blijkt dat de gebruikte oplossing parfum of geurstoffen bevat.
Parfums die worden gebruikt om de geur van de fake Tan te maskeren, geven de meeste kans op deze huidreacties. Probeer oplossingen met geurstoffen dus te vermijden. Zo lang de (spray) tan producten niet te lang wordt bewaard, zou het geen sterke basisgeur moeten afgeven (vooral wanneer het op de huid is aangebracht).

Vraag u weleens hoe lang een product al geopend op de planken staan?

SAMENVATTEND

De ‘meeste’ sunless tan producten bevatten verschillende ingrediënten in alle vier categorieën, maar het specifieke ingrediënt in elke klasse varieert in type en kwaliteit.
Als u door de hype heen kunt prikken en de juiste vragen stelt, verspilt u veel minder tijd met u af te vragen of u de ‘beste’ sunless tan hebt die op de markt verkrijgbaar is en weet u dat u het beste product gebruikt.