FREE SHIPPING for orders above €50,- +31 (0)6 4851 1269 WhatsApp ONLY info@organictan.nl

We hebben allemaal weleens voor een schap met beautyproducten gestaan, overweldigd door het grote aanbod producten met elk een andere benaming. Met zoveel verschillende beauty producten is het soms lastig het kaf van het koren te scheiden. Door ons goed in te lezen en te laten informeren, kunnen we nu zelf de beste huidverzorgingsproducten selecteren uit onze favoriete huidverzorging merken. Want welke ingrediënten zijn goed voor je huid en zorgen ervoor dat wij en gave huid krijgen? Wat betekent het labeltje ‘natuurlijk’ op een verpakking en wat is daadwerkelijk het verschil tussen ‘biologisch’ en ‘gecertificeerd biologisch’?

Allereerst is er het grote verschil tussen natuurlijk, biologisch en gecertificeerd biologisch. Drie termen welke we vaak tegenkomen in de wereld van beautyproducten en cosmetica, maar waar soms niet geheel duidelijk is wat ze precies inhouden. Hieronder proberen we deze zo behapbaar mogelijk uit te leggen.

Natuurlijke producten
De term ‘natuurlijk’ kan redelijk losjes worden gebruikt, immers bijna elk beauty product bevat wel een natuurlijk ingrediënt. Door goed te kijken naar de opbouw van de producten welke verwerkt zijn in jouw bio skincare, kan je echter veel te weten komen. Draai het flesje, tubetje of potje simpelweg om en werp een blik op de lijst met ingrediënten. Ingrediënten in cosmetica producten worden op volgorde van volume genoteerd, van hoog percentage naar laag percentage. Wanneer je het belangrijk vindt dat jouw beauty producten weinig synthetische ingrediënten bevatten, let er dan goed op dat deze zo laag mogelijk op het lijstje staan. Trek echter niet te snel conclusies en lees je goed in in de verschillende synthetische ingrediënten. Een ingrediënt als benzyl alcohol lijkt wellicht synthetisch, maar deze wordt geproduceerd uit verschillende planten en is een echt natuurlijk product.

Biologische producten
Elk van de ingrediënten in cosmetica met het label ‘biologisch’ en ‘gecertificeerd biologisch’ is afzonderlijk getoetst op o.a. duurzaamheid, ecologische stempel, diervriendelijkheid, gebruik van synthetische pesticiden en herbiciden, hormonen en antibiotica. Wanneer we op een beauty product het ‘biologisch’ labeltje zien staan laat ons dit weten dat het product uit 70-94% gecertificeerd biologische ingrediënten bestaat. Elk jaar wordt het product opnieuw getoetst of ze het label ‘biologisch’ kunnen behouden, moeten verwijderen of wellicht zelfs mogen aanpassen naar ‘gecertificeerd biologisch’.

Gecertificeerd biologische producten
Gecertificeerd biologische beauty producten gaan nog een stapje verder dan biologische producten en zijn producten welke uit 95-99% gecertificeerd biologische ingrediënten bestaan. Dit wordt aangegeven door het labeltje ‘gecertificeerd biologisch’ op het product. De gecertificeerd biologische producten worden, net als biologische producten, elk jaar opnieuw aan een toetsing onderworpen, welke aangeeft of ze de claim ‘gecertificeerd biologisch’ mogen houden. Producten die voor 100% uit gecertificeerd biologische ingrediënten bestaan mogen dit vermelden door ‘100% gecertificeerd biologisch’ op de verpakking te noteren. Deze producten mogen dit naast de certificatie label, ook apart op de verpakking vermelden.

Waarom is het belangrijk dat we gecertificeerd biologische producten kiezen?
– Het produceren van gecertificeerd biologische producten vermindert de afhankelijkheid van niet-duurzame grondstoffen, waardoor de aanschaf van gecertificeerd biologische producten de duurzaamheid van onze planeet ondersteunt.
– Gecertificeerd biologische producten worden geproduceerd zonder het gebruik van synthetische chemicaliën, kunstmest, dierlijke bijproducten of GMO’s (Genetically Modified Organism).
– De productie van gecertificeerd biologische producten werkt harmonieus samen met de natuur, waarbij schadelijke chemicaliën uit de omgeving worden geweerd. De standaarden voor gecertificeerd biologische producten leggen veel nadruk op het bouwen en onderhouden van gezond landbouwgrond, gewassen en diervriendelijkheid.

De voeding die wij tot ons nemen en de producten die wij in ons dagelijks leven gebruiken kunnen onze gezondheid en de kwaliteit van ons leven in positieve of negatieve zin beïnvloeden. Het laatste wat onze lichaam nodig heeft is nog een bron van synthetische en schadelijke chemicaliën, welke gevonden kunnen worden in vele dagelijkse producten. Onderzoek heeft immers aangetoond dat wat wij op ons lichaam smeren deels in onze bloedbaan wordt opgenomen.
Gecertificeerd biologische producten zijn niet alleen vrij van chemicaliën, maar zijn gekweekt, bereid en verwerkt zoals de natuur het bedoeld heeft.